Čtyřhodinový pracovní týden

Nemarněte celé dny v práci, žijte kdekoli a staňte se
Čtyřhodinový pracovní týden Hodnocení: 0 z 5 na základě 0 recenzí. 1 1 1 1 1
/
Interpret:

Robert Jícha

Délka:

14h 10min

Kategorie:

Inspirace, Novinky

Cena mp3:

500,0 Kč - ke stažení

Varianta:

pouze MP3 ke stažení12/2015

Chci koupit: ks

Ať jste přepracovaný zaměstnanec, nebo podnikatel lapený v pasti své vlastní firmy, tato audiokniha vám ukáže cestu k veselejšímu životu. Systém "otroč - šetři - odpočívej", kdy v mládí po celé dny dře a vlastní život jako-by odkládá na důchod, se překonal. Je možné si užívat života i v produktivním věku. Luxusní životní styl, ještě před dvaceti lety vyhrazený pouze milionářům, je dnes dostupný každému a rychle rostoucí subkultura "nových bohatých" to dokazuje. Stačí jen chytře využívat všech možností, které nám moderní svět nabízí, a osvojit si několik nových návyků.                                                                                                                                                                               "Čtyřhodinový pracovní týden je naprostou nezbytností pro všechny odvážnéjedince, kteří chtějí žít svůj život naplno. Poslechněte si ho dřív, než bude pozdě."  - John Lusk, MICROSOFT WORLD HEADQUARTERS

 

TIMOTHY FERRISS se narodil v roce 1977 v USA, kde absolvoval neurovědy a východoasijská studia, nyní však střídavě bydlí na různých místech planety. Před vydáním Čtyřhodinového pracovního týdne byl Ferriss neznámou postavou. Když se pak jeho kniha vyšplhala na první místo v žebříčku listů New York Times, Wall Street Journal i BusinessWeek, autora katapultovala mezi americké celebrity. Tim Ferriss nyní působí jako investor internetových projektů, má podíl např. v Twitteru či Posterous, přednáší na Princetonské univerzitě. Mluví šesti jazyky.

Timothy Ferriss

Timothy Ferriss

 

Ferriss se narodil 20. července 1977 v USA, vyrůstal v East Hamptonu, New York, a absolvoval neurovědy a východoasijská studia na prestižní Princeton University. Nějakou dobu žil v kalifornském San José, kde provozoval společnost BrainQUICKEN specializovanou na on-line prodej nutričních doplňků pro sportovce, kterou v roce 2009 prodal. Byl také poradcem profesionálních atletů a olympioniků. Nyní střídavě bydlí na různých místech planety a působí především jako investor internetových projektů, má podíl např. v Twitteru či Posterous. Od roku 2003 rovněž externě přednáší na Princetonské univerzitě o moderním podnikání jako nástroji ideálního životního stylu a v souvislosti s moderními technologiemi. Jinak se oddává různým formám zábavy – argentinskému tangu, čínskému kickboxu, irskému hurlingu, japonské lukostřelbě jabusame, breakdance na Taiwanu, zahrál si také v populárních televizních seriálech v Číně a Hongkongu.

Vedle umístění na prvních příčkách knižních žebříčků má Ferriss na svém kontě i jiná prvenství: V roce 2006 se spolu s argentinskou tanečnicí Alicií Monti stal jako první Američan držitelem světového rekordu v tangu (konkrétně v rotaci – počtem 37 za sebou jdoucích otáček za minutu), a zapsal se tak do Guinessovy knihy rekordů. Ještě dříve (1999) byl uznán vítězem v národním šampionátu v čínském kickboxu, když se mu po odhalení skulin v pravidlech zápasu podařilo s pomocí dehydratačních postupů (jimž nyní učí elitní vzpěrače!) utkat se s protivníky nižší váhové kategorie a donutit je k technické chybě. To co jedni pokládají za neetické, Ferriss hodnotí jako snahu dělat v rámci pravidel to, co není běžné a obvyklé. Je to jeden z řady Ferrissových postojů, které vyvolávají oprávněnou kontroverzi v USA i u nás.

V roce 2008 udělil časopis Wired Ferrissovi cenu „Nejlepšího propagátora sebe sama“ a časopis Fast Company jej zařadil mezi nejinovativnější obchodníky roku 2007. Aspen Institute, americká nezisková vzdělávací organizace, jej roku 2009 zahrnula mezi partnery programu Henryho Crowna, který vyhledává nové vůdčí osobnosti a usiluje o jejich angažování ve prospěch společenských změn. Ferriss mluví šesti jazyky. Připravuje novou knihu, tentokrát o mimořádně účinných metodách hubnutí a posilování.

V roce 2010 navázal Ferris na svůj literární úspěch a vydal komerčně velmi úspěšnou knihu "The 4-Hour Body: An Uncommon Guide to Rapid Fat-loss, Incredible Sex, and Becoming Superhuman", v češtině „Čtyřhodinové tělo – neobvyklá cesta ke zhubnutí, zlepšení sexu a vůbec k celkové proměně v superčlověka" (Jan Melvil Publishing, 2011).

Filozofie: Čtyřhodinový pracovní týden[editovat]

Hlavní článek: Čtyřhodinový pracovní týden

V Čtyřhodinovém pracovním týdnu shrnuje Ferriss podstatu toho, co nazývá „lifestyle design“. Jeho základem je maximální efektivnost práce a minidůchody v produktivním věku. Podle Ferrisse se systém „otroč → šetři → odpočívej“, kdy člověk v mládí po celé dny dře a vlastní život jakoby odkládá na důchod, evidentně přežil. Luxusní životní styl, ještě před dvaceti lety vyhrazený jen milionářům, je podle něj dnes dostupný každému – a rychle rostoucí subkultura „nových bohatých“ to jen dokazuje.

Ferriss staví na tom, že nejméně 50 % práce lze eliminovat aplikací několika pravidel a triků: především Paretova principu, Parkinsonových zákonů, outsourcingu či selektivní ignorace včetně omezeného použití komunikačních nástrojů: emailu, telefonu. Ferriss doporučuje najímat si k pracovním, ale i soukromým účelům tzv. virtuální asistenty především z rozvojových zemí, jako je Indie. Větší svobodu přináší také práce z domova a vzdálený management, díky nimž lze zároveň aplikovat životní styl s minidůchody, i když jste zaměstnancem firmy a nepodnikáte. K vylepšení finanční situace Ferriss doporučuje zajistit si stálý příjem peněz z chytrého drobného podnikání, které vyžaduje jen minimum pozornosti. Čtyřhodinový pracovní týden obsahuje i řadu tipů pro minimalizaci životních nákladů, například jak zdarma bydlet kdekoli na světě a létat za 50–20 % běžné ceny.

Ferrissovo poselství zní: Viděl jsem zaslíbenou zemi a mám pro vás dobrou zprávu. Můžete v ní žít i vy.

 

Názory a hodnocení posluchačů

Vložení komentáře

Pro zapojení do diskuse se musíte přihlásit.

Robert Jícha

Robert Jícha

Brněnský rodák vystudoval muzikálové herectví na Divadelní fakultě JAMU, kde absolvoval titulní rolí hry G. Gorina Thyl Ulenspiegel. Již ve 3.ročníku získal angažmá v Městském divadle Brno. Zde ztvárnil více než 25 muzikálových činoherních i operetních rolí – Tony – West Side Story, Arktis – Babylon, Lysander – Sny nocí svatojanských, Benvolio – Romeo a Julie, Bedřich – My Fair Lady (Ze Zelňáku), Anděl strážný – Svět plný andělů, Nikola Šuhaj – Koločava, Woof – Vlasy (Hair), Ježíš – Jesus Christ Superstar, Loriot – Mam’zelle Nitouche, John Styx – Orfeus v podsvětí, Rochefort – Tři mušketýři, Enjolras - Les Miserables – Bídníci, Magaldi - Evita… Účinkoval též v představeních Kean IV., Amadeus, Cyrano z Bergeracu, Cikáni jdou do nebe, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Šumař na střeše… Dvakrát účinkoval ve scénickém provedení Bernsteinovy Mše. Pět let hostoval v Praze v muzikálu Les Misérables – Bídníci v roli Enjolrase v GoJa Music Hall. Od r. 2008 hostoval též v Hudebním divadle Karlín v Praze v hlavní roli Josého v muzikálu Franka Wildhorna Carmen po boku Lucie Bílé.

Na začátku března 2011 odpremiéroval hlavní roli Michaela  / Gola v muzikálu George Gershwina PARDON MY ENGLISH v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Tamtéž nazkoušel roli Woodyho v inscenaci DIVOTVORNÝ HRNEC, roli Ivánka v pohádkovém muzikálu MRAZÍK, roli Nathana Detroita v české premiéře muzikálu SÁZKY Z LÁSKY (Guys and Dolls) v režii Šimona Cabana. Nejnověji můžete Roberta vidět v roli Boniho v klasické operetě ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA v režii Lumíra Olšovského.

Po návratu z volné nohy do angažmá Městského divadla Brno nazkoušel pod režijním vedením Stanislava Moši činoherní roli Neila Browna ve Výkřicích do tmy a následně hlavní mužskou roli Gerolda v původním německém muzikálu Papežka. Dále se představil jako Tenor v inscenaci Pavla Fiebera  Funny Girl, s jehož německou verzí odehrál i turné v Ingolstadtu. Objevil se též jako Bratr Michal v původním muzikálu Očistec a jako padouch Ramón v muzikálu Zorro. Poslední premiérou byly slavné Kočky (Cats), ve kterých hraje Vašnostu Bruma v režii Stanislava Moši.V létě 2013 se zhostil rolei hospodského Thenardiéra na Les Miserables v lucemburském Wiltzu. Nedávno se vrátil z německého Ingolstadtu, kde sehrál hlavní mužskou roli Gerolda v muzikálu Papežka – Die Päpstin v původním německém jazyce. V březnu 2014 by se měl objevit jako Magaldi a Che v muzikálu Evita v Ostravě.

Věnuje se i dabingu (Jake Gylenhall, Elijah Wood…), koncertní, produkční a charitativní činnosti. Spolupracuje s Nadačním fondem dětské onkologie Krtek. Pro ten zorganizoval již několikátý benefiční koncert, v lednu 2011 s exklusivním hostem – Lucií Bílou. Díky této akci se pro NFDO Krtek vybralo skoro půl milionu korun. V březnu 2012 akci zopakoval (exkluzivní hosté – Helena Vondráčková, Ilona Csáková a Roman Vojtek) s výtěžkem 312 000 korun. 23. března 2013 se uskutečnil prozatím poslední Koncert pro Krtka (viz sekce KONCERTY) s výtěžkem 224 tisíc korun. Mezi hosty tentokrát byla Jitka Zelenková, Dasha, Monika Bagárová, dále Pavel Šporcl a Aleš Slanina.

Mluví anglicky, německy, zpívá též španělsky a francouzsky. Podílel se na CD Radúz a Mahulena, Babylon, Svět plný andělů, Les Misérables – Bídníci Live (Praha), Hair – Vlasy, Nana, Carmen, Les Miserables (Brno) a na DVD Muzikály z Broadwaye.

Rozhovor s Robertem Jíchou

Čím jste chtěl být jako malý kluk?

Jako malý kluk jsem chtěl být pořád něčím jiným, od stavařů Lega, policajtů a pilotů letadel až po učitele.

Co si myslíte o knize S.M.R. Coveyho - Důvěra?

Knihou jsem byl velmi překvapen. Nejprve jsem nedokázal pochopit, jak může někdo  na téma „důvěra“ napsat tolik stránek, ale během čtení jsem zjistil, že je naopak skvěle pojmenováno to, co si člověk třeba myslí, v co věří, jakým směrem vychovává svoje děti…

Jak se vám tato audiokniha nahrávala a co Vás nejvíce během natáčení překvapilo?

Audiokniha se mi nahrávala dobře, protože je prostě dobrá. Obtížné to bylo v tom, že jsme s režisérkou chtěli, aby byla taky poslouchatelná, takže jsem věděl, že jí v prvé řadě musím rozumět a „důvěřovat“ já J A co mě překvapilo? Že jsou po šestihodinovém natáčení písmena na papíře schopna poletovat a vznikají tak slova úplně jiná J

Co si myslíte o audio knihách?

Myslím, že je to velmi dobrý způsob, jak využít čas strávený na cestách - v letadle, autě. Člověk se dozví spoustu zajímavých věcí z média daleko lehčího než je samotná kniha tištěná.

Na čem nyní  pracujete?

V současné době se připravuji na muzikál A. L. Webbera  Evita, který se bude od 20. března  2014 uvádět na prknech Divadla Jiřího Myrona v Ostravě v režii Petra Gazdíka.  Mám tam mám hned dvě krásné role – zpěváka tanga Augustina Magaldiho a vypravěče a glosátora celého muzikálu Che.

Jak jste se dostal k Vaší pěvecké kariéře?

Ve třetím ročníku na gymnáziu jsem viděl muzikál Sny svatojánských nocí v Městském divadle Brno a rozhodl jsem se, že něco takového by mě i bavilo J Dnes jsem tam 15. sezónu v angažmá a ve zmíněném muzikálu hraju J

Zeptali jsme se zpěváka, herce, dabéra a moderátora Roberta Jíchy na jeho zkušenosti s audioknihami a také na jeho názor na audioknihu Důvěra, kterou namluvil.Jaká je Vaše nejoblíbenější kniha a autor?

I to se stále mění, proto raději napíšu – každý nový kvalitní scénář kvalitního autora.  

Podobné

Důvěra - Jediná věc, která dokáže změnit vše
DůvěraJediná věc, která dokáže změnit vše
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
550,0 Kč

Doporučujeme

Předplatné

Předplatné

Staňte se Lumeny
2 490,0 Kč
Čtyřhodinový pracovní týden

Čtyřhodinový pracovní týden

Nemarněte celé dny v práci, žijte kdekoli a staňte se
Timothy Ferriss
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
500,0 Kč
Edice Lumeni

Edice Lumeni

Akce 2 lístky do SKY boxu na vybrané utkání HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
3 990,0 Kč
Business English Meetings

Business English Meetings

Úroveň znalostí A2
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
660,0 Kč