„Audioknihy dokážou přilákat nové lidi, ale také i pomáhat“

29.10.2012

Co si vlastně představit pod pojmem audiokniha? Jako  audioknihu dnes můžeme chápat zvukový záznam nějakého díla nebo přednesu, který je zaznamenaný na zvukových nosičích (audio CD, CD MP3) nebo v prostředí internetu. Zprostředkovatelem je hlas člověka, který audioknihu načetl a médium, kde je uložena. Mají různé názvy jak u nás, tak i ve světě: audioknihy, zvukové knihy, mluvící knihy, audiobooks, hörebuch a další.

      Mluvící knihy jsou řešením i pro zrakově postižené, jelikož člověk potřebuje pro jejich vnímání pouze sluch. Když člověk audioknihu poslouchá, slyší jen namluvený text a pokud nezná knižní předlohu (i zfilmovanou), vytváří si představy o popisovaném ději. Tento typ knihy je nejen výhodná pro zrakově postižené, ale i pro lidi, kteří neumějí číst (děti a negramotní).

      Audioknihy jsou jistou vzpomínkou i připomenutím rozhlasu, kde probíhá čtení a tak i přenos hlasu. Ukázkou je v České republice Český rozhlas.

      V České republice nejsou audioknihy zatím tak rozšířeny jako v okolních anglosaských zemích proto zatím konkurence u nás není tolik vysoká. Ovšem trend dnešní doby, větší nároky na člověka a neustálý shon audioknihám přispívá. Není už tolik času si v klidu sednout a přečíst si klasickou knihu a proto lidé čím dál tím častěji volí právě tento typ knih, které zejména šetří čas.

      Naše země není na poslech knih zatím uzpůsobena, a tak jejich oblíbenost není taková jako například v Americe. Důvodem, proč nejsou audioknihy rozšířeny, může být i menší propagace a také to, že si neprosadily své místo v knihkupectvích. Myslí si snad dnešní lidé, že mít sbírku audioknih je jiné, než vlastnit sbírku klasických knih? Hlavně starší generace audioknihám nevěří, jsou toho názoru, že se je snaží odvézt od klasického čtení. Jak na to zareaguje mladá generace? Podpoří audioknihy či nikoliv? Tohle a ještě mnohem víc ukáže jen čas.

                                         

                                                                                                                                                Klára Havelková

Zpět

Názory a hodnocení posluchačů

Vložení komentáře

Pro zapojení do diskuse se musíte přihlásit.

Doporučujeme

Předplatné

Předplatné

Staňte se Lumeny
2 490,0 Kč
Čtyřhodinový pracovní týden

Čtyřhodinový pracovní týden

Nemarněte celé dny v práci, žijte kdekoli a staňte se
Timothy Ferriss
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
500,0 Kč
Edice Lumeni

Edice Lumeni

Akce 2 lístky do SKY boxu na vybrané utkání HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
3 990,0 Kč
Business English Meetings

Business English Meetings

Úroveň znalostí A2
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
660,0 Kč