Kde se vzala tu se vzala audiokniha

29.10.2013

        Zaznamenal ji na voskový válec potažený staniolovou fólií a 29. listopadu 1877 ji předvedl prostřednictvím legendárního fonografu. S přehráváním záznamu to však zpočátku vůbec nebylo jednoduché. Při reprodukci bylo nutné ručně otáčet klikou rychlostí podobnou té, jaká byla vyvinuta při nahrávání tak, aby byl srozumitelný. Až další verze fonografu měla strunový natahovací motorek. Legendární nahrávka se o více než století přestěhovala do digitální formy a dnes si ji celý svět může poslechnout na internetu.

         Původ audioknih můžeme vystopovat v hluboké minulosti. Navazují totiž na dávnou tradici předčítání. Nicméně v roce 1931 byl v USA spuštěn program, jehož cílem bylo pomáhat nevidomým osobám. O rok později následovalo vydání první namluvené knihy, které se v letech následujících rozšířilo. Popularita audioknih distribuovaných na gramofonových deskách vzrostla s nástupem magnetofonových kazet. Důvod byl prostý – kazetový přehrávač se stal součástí každého nově vyrobeného automobilu. Nedůvěra autorů ale byla velká, proto se mnoho dobrých audioknih této doby nezakládá na tištěné podobě. V šedesátých letech již můžeme audioknihy najít v knihovnách (především na vinylových deskách), nahrávají se i instruktážní a vzdělávací pořady. V polovině let osmdesátých již na americkém trhu čísla prodejů vzrostla na několik miliard dolarů ročně.

         Jak se v dnešní době dostane audiokniha na svět? Proces zrození audioknihy není jednoduchý, někdy je i zdlouhavý. Nejprve se vybere předloha, podle které audiokniha vznikne. Výběr probíhá podle různých kritérií (prodej knižní předlohy nebo oblíbenosti u čtenářů). Každé vydavatelství se soustředí na rozdílné audioknihy, aby náš trh byl různorodý a nebyl přehlcen stejnými tituly. Poté se musí vyřešit autorská práva. Volné nahrání audioknihy je možné 70 let od smrti autora knižní předlohy. Práva na vydání knihy a audioknihy se řeší u každého typu knihy zvlášť. Pak se sejde tým s režisérem audioknihy, který řídí nahrávání a nastane doba pro výběr interpreta (interpretů), kteří propůjčí audioknize svůj hlas. Role režiséra je důležitá a většinou to jsou rozhlasoví režiséři. Každý hlas není ideální na každou audioknihu, proto tedy není výběr jednoduchý. Určitou roli zde hraje i to, jak je herec známý a oblíbený. Když proběhne výběr herce a ten je připraven nahrávat,  musí nejprve proběhnout hlasové a mikrofonové zkoušky. Poté může nastat samotný akt nahrávání. Doba, za kterou se audiokniha nahraje, je závislá na délce audioknihy, na počtu i šikovnosti načitatelů. Hudba je nedílnou součástí audioknih, které většinou nejsou celé hudebně podbarveny, ale hudební doprovod je pouze jejich zpestřením. Nakonec je důležité nahrávku sestříhat a vyčistit od nedokonalostí. Obal audioknih může být různý. Ať už jako klasický jewel box, slim box nebo krásný papírový obal. Některá vydavatelství jako bonus přikládají ještě ozev knihy napsané v Braillově písmu. 

                                                                                                                                                          Klára Havelková

Zpět

Názory a hodnocení posluchačů

Vložení komentáře

Pro zapojení do diskuse se musíte přihlásit.

Doporučujeme

Předplatné

Předplatné

Staňte se Lumeny
2 490,0 Kč
Čtyřhodinový pracovní týden

Čtyřhodinový pracovní týden

Nemarněte celé dny v práci, žijte kdekoli a staňte se
Timothy Ferriss
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
500,0 Kč
Edice Lumeni

Edice Lumeni

Akce 2 lístky do SKY boxu na vybrané utkání HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
3 990,0 Kč
Business English Meetings

Business English Meetings

Úroveň znalostí A2
 
  • Poslechnout ukázku audioknihy ve formátu MP3
660,0 Kč